28 Αυγούστου 2018

Ιατρικά διδάγματα από την μαζική καταστροφή στο Μάτι

Posted in skai.gr

Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοί υπουργοί της κυβέρνησης ποιο σχέδιο αντιμετωπίσεως μαζικών καταστροφών υπάρχει στην χώρα-αν υπάρχει- και ποιες ιατρικές ειδικότητες εμπλέκονται και πως συντονίζονται ; Αν δεν υπάρχει ας γίνει έστω και τώρα εκ των υστέρων.

Την αποφράδα ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι πέραν του προβληματικού εως ανυπάρκτου συντονισμού των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, της πολιτικής προστασίας και των δυνάμεων πυρόσβεσης και προστασίας του πολίτη υπήρξε σοβαρότατο θέμα συντονισμού των ιατρικών δυνάμεων και του ΕΚΑΒ.

Λόγω της εφημερίας των νοσοκομείων Ευαγγελισμού και Σισμανογλείου όλα τα περιστατικά διοχετευθήκαν στα Νοσοκομεία αυτά. Αποτέλεσμα ήταν 40 περιστατικά να διακομισθούν στον Ευαγγελισμό που διαθέτει Πλαστική Χειρουργική κλινική αλλά όχι οργανωμένη μονάδα Εγκαυμάτων και στο Σισμανόγλειο όπου δεν υπάρχει καν πλαστική χειρουργική κλινική.

28 Αυγούστου 2018

Επτά αλήθειες για τις συντάξεις

Posted in euro2day.gr

Με το συγκεκριμένο μίγμα ασφαλιστικής και γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής, οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και το παράδειγμα των ευρωπαϊκών κρατών.

Έχουν ειπωθεί τόσα ψέματα και έχουν δοθεί τόσο πολλές απατηλές υποσχέσεις για τις συντάξεις, έτσι ώστε κανείς πλέον να μην εμπιστεύεται κανέναν. Προσωπικά, δεν θέλω να ενταχθώ στη μακρά λίστα των αναξιόπιστων, αλλά αντίθετα επιθυμώ να εκφράσω τις απόψεις μου με σοβαρότητα και ειλικρίνεια.

Αλήθεια πρώτη: Οι κυβερνήσεις επί δεκαετίες μετέφεραν το «κόστος της λύσης» του ασφαλιστικού στους «επόμενους», οι οποίοι με τη σειρά τους έπρατταν αναλόγως. Για ψηφοθηρικούς λόγους και στο όνομα δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης ή κάποιας φαινομενικά εύλογης σκοπιμότητας απένειμαν άδικους πλασματικούς συντάξιμους χρόνους. Όσες φωνές προειδοποιούσαν για το τι θα ερχόταν, δεν εισακούονταν από κανέναν και έτσι φτάσαμε στα μνημόνια. Γιατί ο επιπόλαιος τρόπος χειρισμού του Συνταξιοδοτικού είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στη δημοσιονομική εκτροπή χώρας.

03 Αυγούστου 2018

Οι λύσεις για τις ακριβές τραπεζικές χρεώσεις στην Ελβετία

Posted in euro2day.gr

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία και οι χρεώσεις που επιβάλλονται στους πελάτες. Ο κατάλογος της «ακρίβειας» και η επιλογή για τους Ελληνες επενδυτές.

Στην εποχή που ζούμε, το μόνο βέβαιο είναι οι συνεχείς αλλαγές που σημειώνονται, τόσο σε τεχνολογικό επίπεδο όσο και κανονιστικό. Μια από αυτές τις αλλαγές που έχουν σχεδόν παγκόσμια εφαρμογή είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών Αρχών των χωρών του ΟΟΣΑ.

Μέχρι πρότινος, το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο ήταν πλήρως κατοχυρωμένο και υποστηριζόταν από αυστηρούς και σοβαρούς ελβετικούς νόμους. Αυτό όμως άλλαξε εδώ και 1,5 χρόνο. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες αποκαλύπτονται πια επίσημα στην ελληνική Εφορία, η οποία ερευνά τόσο την προέλευση των χρημάτων όσο και τη νομιμότητα διατήρησης του λογαριασμού. Σύντομα θα διερευνηθεί το θέμα και κανονιστικά, δηλαδή τον τρόπο ανοίγματος λογαριασμού και την εξυπηρέτησή του χωρίς την ανάλογη κανονιστική τραπεζική άδεια.

Το συμπέρασμα είναι ότι έχει αρθεί παγκοσμίως το τραπεζικό απόρρητο και όσοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση εάν τα είχαν στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, εφόσον είναι κάτοικοι Ελλάδος.

02 Ιουλίου 2018

Η ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή

Posted in euro2day.gr

Τι προσφέρει η συμφωνία για το χρέος στην οικονομία. Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα με ορίζοντα το 2032, ώστε να βγαίνουν πραγματικά τα μεγέθη. Ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται.

Πρόσφατα, το Eurogroup συμφώνησε σε μια ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που σε γενικές γραμμές αθροίζεται:

11 Ιουνίου 2018

Η Εφορία από… «συνεταίρος» έγινε «βασικός μέτοχος»!

Posted in euro2day.gr

Οι σοβαρές παρενέργειες από το γεγονός ότι μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν για να πληρώνουν... φόρους και εισφορές. Τα πενιχρά ποσά που μένουν στην τσέπη και η εκτεταμένη διαφθορά.

Στις 24 Μαΐου, το Euro2day.gr φιλοξένησε άρθρο μου με τίτλο «Υπόθεση φορολογία: Πώς δεν θα έρθει η ανάπτυξη» στο οποίο κατέδειξα ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης αποτελεί έναν πολύ βασικό λόγο για τον οποίο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρέμεινε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εντός μνημονίων και το γιατί η αναπτυξιακή ψαλίδα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχώς διευρύνεται.

Στις 29 Μαΐου, ένα δεύτερο άρθρο μου με τίτλο «H δυστυχία του να φορολογείσαι στην Ελλάδα» αποδείκνυε το πόσο αντιαναπτυξιακό, αντιπαραγωγικό και άδικο είναι το ισχύον φορολογικό πλαίσιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους λόγους για τους οποίους πολλές εξ αυτών αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Και πριν… ο κόκορας λαλήσει τρεις φορές, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο υποχρεώθηκαν σε πτώση 10,4%...

26 Μαϊος 2018

Η... δυστυχία του να φορολογείσαι στην Ελλάδα

Posted in euro2day.gr

Οι «φορολογικές ιστορίες καθημερινής τρέλας» που στέλνουν χιλιάδες επιχειρήσεις στην... αγκαλιά της Κύπρου και της Βουλγαρίας. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φορολογικός συντελεστής.

Πρόσφατα το Euro2day.gr φιλοξένησε άρθρο μου με τίτλο «Υψηλή φορολογία: Πώς δεν θα έρθει η ανάπτυξη», όπου αναλυόταν το γιατί η ελληνική οικονομία με αυτό το φορολογικό καθεστώς θα συνεχίσει να… σέρνεται κατά τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που θα αναπτύσσονται συνεχώς. Σε εκείνο το δημοσίευμα λοιπόν είχα προϊδεάσει για το σημερινό άρθρο, αντικείμενο του οποίου είναι η φορολογία και οι επιχειρήσεις.

Αφορμή του άρθρου ήταν η τοποθέτηση τηλεοπτικού πανελίστα, πως η φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι «κανονική» και όχι «υψηλή», αναφέροντας ως επιχείρημα τον συντελεστή άμεσης φορολογίας, που ανέρχεται σε 29%.

24 Μαϊος 2018

Υπόθεση φορολογία: Πώς... δεν θα έρθει η ανάπτυξη

Posted in euro2day.gr

Πολύ συχνά ακούγεται το ερώτημα: Γιατί η Ελλάδα έμεινε τόσα πολλά χρόνια μέσα στα «μνημόνια» και γιατί μειώθηκε τόσο πολύ το ΑΕΠ της, όταν στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχει ήδη καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα των όλων απωλειών;

Κατά τη γνώμη μου, τρεις είναι οι βασικότεροι λόγοι:

12 Απριλίου 2018

Γιατί δεν έχουμε πολιτικούς υψηλών δυνατοτήτων

Posted in euro2day.gr

Πώς ακόμα και... δια νόμου αποκλείονται οι ικανότεροι κατά τεκμήριο πολίτες. Η λάθος άποψη για τον «σοφό ελληνικό λαό», η μάχη των σλόγκαν και το πολιτικό bullying.

Έχοντας συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έχοντας θητεύσει εκλεγείς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για μικρό χρονικό διάστημα, δέχτηκα επανειλημμένα το ερώτημα που πολύ πιθανόν να έχετε και εσείς θέσει σε συνομιλητές σας: Μα γιατί οι Έλληνες πολιτικοί στερούνται εργασιακών εμπειριών και είναι τόσο χαμηλών δυνατοτήτων και πολύ συχνά κατώτεροι των περιστάσεων;

Στο παραπάνω ερώτημα θα προσπαθήσω να απαντήσω σήμερα, με βάση και κάποια πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

13 Δεκεμβρίου 2017

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τη MiFID II

Posted in euro2day.gr

Ποιες κρίσιμες αλλαγές φέρνει η νέα κοινοτική οδηγία. Χωρίς διαβούλευση η «ντιρεκτίβα» των Βρυξελλών. Πώς αναμένεται να επηρεάσει τις χρηματιστηριακές και τον ανταγωνισμό.

Έχοντας πλέον μελετήσει το περιεχόμενο της Κοινοτικής Οδηγίας MiFID II αλλά και των σχετικών κανονισμών MIFIR και PRIIPs, οι αρχικοί προβληματισμοί μου όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά αντίθετα εντάθηκαν. H υπερρύθμιση στη ΕΕ με όλες τις αρνητικές συνέπειες είναι γεγονός και αυτό γιατί διαπιστώνω πως το νέο θεσμικό πλαίσιο:

17 Σεπτεμβρίου 2017

Η ανάπτυξη θέλει κόπο αλλά και… τρόπο!

Posted in euro2day.gr

Πώς καταφέρνουν οι άλλες χώρες και προσελκύουν διεθνείς επιχειρήσεις και πλούσιους πολίτες απ’ όλο τον κόσμο. Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει φτωχές επιδόσεις. Οι ευθύνες των «συμβούλων» και των «θεσμών»

Η ανάπτυξη δεν θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο. Μπορούμε λοιπόν να προσελκύσουμε ή να διατηρήσουμε στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες, διεθνοποιημένες επιχειρήσεις που δεν έχουν ανάγκη για εγκατάσταση στη χώρα μας αλλά έχουν έσοδα από το εξωτερικό μόνο, ενώ τα έξοδά τους θα είναι στην Ελλάδα, πλούσιους πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού.

Τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία είναι τεράστια, δυστυχώς όμως τα καρπώνονται σήμερα άλλες χώρες, που μπορεί μεν να μη διαθέτουν τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα ομορφιάς και κλίματος, έχουν ωστόσο θεσπίσει εξυπνότερα φορολογικά και ασφαλιστικά πλαίσια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

<<  1 [23 4 5 6  >>  

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Δραγατσανίου 6, 6ος όροφος γραφείο 29, 10559 Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.:  +30 210 3350559
Email:  [email protected]
Web:  www.moraitakisalexandros.gr