12 Ιουνίου 2017

O Κ. Μητσοτάκης και η ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα

Posted in euro2day.gr

Πρόταση για διεύθυνση στο ΥΠΟΙΚ με αντικείμενο την ανάπτυξη του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα καταθέτει ο Αλ. Μωραϊτάκης. Η συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 2006 που... άνοιξε δρόμους. Οι αδυναμίες της ΕΚ.

ο κείμενο αυτό γράφεται όχι μόνο γιατί θέλω να δηλώσω και εγώ την προσφορά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ελληνική οικονομία και τη χώρα γενικότερα, αλλά επιπλέον και για να επισημάνω ένα κενό που πρέπει σήμερα να καλυφθεί, προκειμένου να αναπτυχθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας.

Ήταν λοιπόν κατά το 2006 όταν ως πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ είχα επιδιώξει να προώθηση της ιδέας και του στόχου που είχα (όχι μόνο εγώ, αλλά και η πλειονότητα των παραγόντων της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας) έτσι ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

07 Ιουνίου 2017

Το τοξικό μείγμα φόρων και εισφορών

Posted in euro2day.gr

Πόσο φόρο πληρώνουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις και πώς «αβγατίζουν» οι ζημιογόνες. Αποκαλυπτικός πίνακας για την πραγματική κατάσταση με τη φορολογία.

Πολλές φορές έχει ειπωθεί κατά τα τελευταία χρόνια ότι ο συνδυασμός υψηλής φορολόγησης και πολύ μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει ιδιαίτερα αρνητικά την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Το παράδειγμα που παρατίθεται (βλέπε στοιχεία πίνακα) είναι χαρακτηριστικό. Σε έναν ιδιοκτήτη μιας κερδοφόρου εταιρείας που σημειώνει προ φόρων αποτέλεσμα 100 χιλ., 500 χιλ. και 1 εκατ. ευρώ, του μένουν τελικά αντίστοιχα «στο χέρι» 23 χιλ., 130,5 χιλ. και 288 χιλ. ευρώ. Δηλαδή στην πράξη ο επιχειρηματίας αυτός μπορεί να αποκομίσει «στο χέρι» μόλις το 23% έως 28,8% της προ φόρων κερδοφορίας που σημείωσε.

Μάλιστα, όπως επίσης φαίνεται στο παράδειγμα, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα όταν η παραπάνω επιχείρηση δεν έχει έναν, αλλά περισσότερους ιδιοκτήτες (η οροφή της επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται ανά μέτοχο και όχι συνολικά για την εταιρεία).

11 Μαϊος 2017

Η συνταγή εξωστρέφειας που δεν μπορεί να χαλάσει η... τρόικα

Posted in euro2day.gr

Τρόπους στήριξης των επενδύσεων με δεδομένο το περιοριστικό πλαίσιο του μνημονίου εισηγείται ο πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ Αλ. Μωραϊτάκης. Κρίσιμη η υιοθέτηση πολιτικών αύξησης των εξαγωγών.

Πολλές φορές έχω επισημάνει κατά το παρελθόν ότι λόγω των υψηλότατων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα μπορεί να αμείβεται λιγότερα κατά 30% ή και 40% από έναν συνάδελφό του σε άλλες χώρες του εξωτερικού (πχ Βουλγαρία, Κύπρος) ενώ για την επιχείρηση συνεπάγεται το ίδιο κόστος.

Έχω μάλιστα δώσει πολλά και συγκεκριμένα παραδείγματα, έχοντας τονίσει ότι μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον:

03 Μαϊος 2017

Συμφωνία με τους «θεσμούς»: Χίλιες φορές, το ίδιο λάθος!

Posted in euro2day.gr

Αντιαναπτυξιακή η συμφωνία με τους θεσμούς. Γιατί είναι λανθασμένη η μείωση του αφορολόγητου. Αναγκαίος ο περιορισμός του κόστους παραγωγής.

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, για μια ακόμη φορά οδηγούμαστε στη λήψη λανθασμένων μέτρων, με ευθύνη κυρίως των αποκαλούμενων «θεσμών», που μπορούν και επηρεάζουν, γιατί το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι το να βγουν τα νούμερα για ένα ή δύο χρόνια και να ικανοποιηθούν οι στόχοι που θέτουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

12 Απριλίου 2017

Οι αγορές, τα νταούλια και ο κόσμος που αλλάζει

Posted in euro2day.gr

Η τεχνολογία ανατρέπει όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα ενώ ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πολιτική ελίτ και οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, όμως, ελάχιστα καταλαβαίνουν τι έρχεται.

Πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε το πόσο γρήγορα αλλάζει το περιβάλλον στις μέρες μας. Για παράδειγμα, πριν από 25 χρόνια δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, πριν από 20 χρόνια μόλις ελάχιστοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι άρχιζαν να ανακαλύπτουν το Internet και πριν από μια δεκαετία τα λεγόμενα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ήταν έξω από τη ζωή μας…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί συνεχώς νέους κανόνες που δεν έχουμε την κατάλληλη οργάνωση και υποδομή να τους αξιοποιήσουμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία ενός καινούριου και απρόβλεπτου κόσμου.

08 Μαρτίου 2017

Μύθοι και πραγματικότητες για τις OTC αγορές

Posted in euro2day.gr

Αν και η επίσημη πολιτική της ΕΕ είναι η δημιουργία πολλών χρηματιστηριακών αγορών για να ενταθεί ο ανταγωνισμός, ορισμένοι δαιμονοποιούν τις «εκτός κύκλου» αγορές, χωρίς να γνωρίζουν το πλαίσιο.

Πολλά έχουν ακουστεί και γραφεί κατά καιρούς για τη διαφορά μεταξύ των «οργανωμένων», δηλαδή «εντός κύκλου» και των εκτός κύκλου «Over The Counter» αγορών (ΟΤC).

Και μάλιστα σε ευρύτατους κύκλους επενδυτών αλλά και επαγγελματιών της αγοράς επικρατεί η εντύπωση ότι «η μία πρόκειται για οργανωμένη αγορά και η άλλη για... ανοργάνωτη», ή ότι η OTC αγορά χαρακτηρίζεται συχνά από αδιαφάνεια και από κρυφές χρεώσεις.

Όσοι τα υποστηρίζουν αυτά απλά δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα του 2017 (μετά τις χιλιάδες σελίδες οδηγιών της ESMA των δύο τελευταίων ετών), την οποία θα επιχειρήσω να παρουσιάσω και να εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

03 Μαρτίου 2017

Ο… ευρωσκεπτικισμός των ελληνικών επιχειρήσεων

Posted in euro2day.gr

Υπάρχει μια σειρά «οδηγιών» που συντάσσονται σε κοινοτικό επίπεδο και έρχονται στα κράτη-μέλη με τη μορφή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και οι αντιδράσεις.

Χωρίς καμιά αμφιβολία, αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που έφερε την ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο, είναι αυτή που θεμελίωσε τα δημοκρατικά καθεστώτα στις χώρες της (σε αντίθεση με φασισμούς, χούντες και ολοκληρωτικά μορφώματα του παρελθόντος) και φυσικά είναι αυτή που:

23 Δεκεμβρίου 2016

Ποιος θα «δικάσει» τους δικαστές;

Posted in euro2day.gr

Την αξιολόγηση των δικαστών ανάλογα με τις παραπομπές κατηγορούμενων σε δίκη και το ποσοστό αυτών που τελικά καταδικάστηκε, προτείνει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Η πολύπαθη δικαιοσύνη στη χώρα και η ευκολία παραπομπών.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, άκουσα τουλάχιστον τέσσερις-πέντε υποθέσεις που απασχόλησαν τις αίθουσες των δικαστηρίων, πλην όμως οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Άλλες εξ αυτών είχαν απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου (υπόθεση Βατοπεδίου), άλλες «απλούς πολίτες» ενώ, τέλος, μία τον περιβόητο κόσμο της showbiz.

Η ουσία είναι ότι μόνο σ’ αυτές τις λίγες περιπτώσεις, δεκάδες άτομα κατηγορήθηκαν άδικα, είδαν τη ζωή τους να αναστατώνεται, το όνομά τους να αμφισβητείται ή και να σπιλώνεται, τις καριέρες τους και τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες να ναυαγούν και φυσικά το πορτοφόλι τους να αδυνατίζει εξαιτίας των σημαντικών απαιτούμενων εξόδων νομικής υποστήριξης. Το δημόσιο έχασε και σπατάλησε πολλές ώρες περιττής εργασίας δικαστών, εισαγγελέων, γραμματέων, αστυνομικών, έγγραφου υλικού, αποθηκευτικών χώρων κ.λπ. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει η σχετική μελέτη για τη σπατάλη που γίνεται σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια, κάποιος θα πει πως έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο: Κάποιοι κατηγορούνται (με ενδείξεις), ορισμένοι από αυτούς παραπέμπονται σε δίκη (με αποχρώσες ενδείξεις) και μέρος αυτών αθωώνεται (λόγω του ότι χρειάζονται αποδείξεις στο ακροατήριο). «Λυπούμεθα για την περιπέτεια των ανθρώπων, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», υποστηρίζουν κάποιοι.

Απέναντι σ’ αυτό το επιχείρημα, ο γράφων έχει να κάνει δύο σημαντικές παρατηρήσεις.

14 Νοεμβρίου 2016

Η αυστηρή εποπτεία αλλάζει το χάρτη των επενδύσεων

Posted in euro2day.gr

Οι κανόνες που αποφάσισε να επιβάλει στις επενδύσεις συναλλάγματος και στα CFDs η ESMA θα προστατέψουν τα συμφέροντα των πελατών και επιπλέον θα γιγαντώσουν τόσο τις OTC, όσο και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Σημαντική εξέλιξη στις επενδύσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων στην Ευρώπη αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ESMA) να αυστηροποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους εποπτικούς κανόνες, θέλοντας να αποτρέψει πιθανά φαινόμενα εκμετάλλευσης επενδυτών από τις χρηματιστηριακές εταιρείες (ΑΕΠΕΥ).

Με βάση τις οδηγίες της ESMA, οι ΑΕΠΕΥ θα είναι σε κάθε περίπτωσηυποχρεωμένες να αποδεικνύουν πως πράττουν με τον καλύτερο τρόποπροκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πελατών τους και όχι ενδεχομένως τα δικά τους. Ιδιαίτερη έμφαση βέβαια δίνεται σε εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το ξένο συνάλλαγμα (FOREX) και τα CFDs, που είναι μεν σχετικά νέα αλλά παράλληλα και ταχύτατα αναπτυσσόμενα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

23 Ιουλίου 2016

Πώς θα πετύχει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων

Posted in euro2day.gr

Γιατί απέτυχαν τα προγράμματα επαναπατρισμού κεφαλαίων τα προηγούμενα χρόνια και τι μέτρα θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η πρόταση για κατάθεση σε τράπεζα της ΕΕ και το πρόβλημα της φορολογίας.

Θα ήθελα προκαταβολικά να δηλώσω πως στο παρόν άρθρο μου, όπως σε όλα άλλωστε, αναφέρομαι υπό την ιδιότητα του επιχειρηματία και ενός Έλληνα πολίτη (γνώστη των οικονομικών υποθέσεων) που θέλει η χώρα του να πάει μπροστά.

Ξεκινάω λοιπόν.

<<  1 2 [34 5 6  >>  

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Δραγατσανίου 6, 6ος όροφος γραφείο 29, 10559 Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.:  +30 210 3350559
Email:  [email protected]
Web:  www.moraitakisalexandros.gr