07 Ιουλίου 2016

Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και η πραγματική λύση

Posted in euro2day.gr

Στη φορολογική πολιτική και στο μη μισθολογικό κόστος εστιάζει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, αναλύοντας τα τεράστια αντικίνητρα για επενδύσεις στη χώρα μας. Η χαώδης διαφορά με Κύπρο και η πρόταση για διαχωρισμό των επιβαρύνσεων.

Έχω ακούσει πολλές φορές από υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα χαμηλού κόστους εργασίας και πως στόχος της είναι να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η εκτίμησή μου είναι ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν διαθέταμε ένα «λογικό» φορολογικό καθεστώς και ένα «λογικό» μη μισθολογικό κόστος.

06 Ιουλίου 2016

Πώς θα προσελκύσουμε τις κινεζικές επενδύσεις

Posted in euro2day.gr

Μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων είναι η δημιουργία μέσα στην ελληνική επικράτεια ειδικών γεωγραφικών ζωνών στις οποίες θα επικρατούσαν κατ' εξαίρεση μειωμένοι φόροι και εισφορές.

Πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την Κίνα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων (ευτυχώς, ξεχάστηκαν οι προεκλογικοί λαϊκισμοί περί ξεπουλημάτων και τα συνθήματα τύπου «Κινέζοι Go Home»), και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Βέβαια, στην Κίνα είχαν πάει κατά το παρελθόν και άλλοι Έλληνες πρωθυπουργοί και πέρα από την επένδυση της COSCO και κάποιες τουριστικές εισροές, ελάχιστα πράγματα είδαμε. Πολλά λόγια, μεγάλα όνειρα, ελάχιστα αποτελέσματα.

Και προφανώς δεν έφταιγαν οι Κινέζοι.

29 Ιουνίου 2016

Γιατί έρχονται ύφεση και «κόφτης»

Posted in euro2day.gr

Γιατί πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ανάπτυξης. Η ύφεση του πρώτου εξαμήνου και οι φόβοι ότι το σύστημα θα «κλατάρει». Η έλλειψη επενδύσεων, ο περιβόητος «κόφτης» και το μπαράζ φορολογικών μέτρων.

Όσοι υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις για την οικονομική χρήση του 2015 θα κληθούν σε πολλές περιπτώσεις να καταβάλουν σαφώς περισσότερα χρήματα από αυτά που τους παρακρατήθηκαν στην πηγή, πέρα από την εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβάλλεται επί του συνολικού εισοδήματος που προκύπτει (επί κερδών, μισθών, ενοικίων, μερισμάτων, τόκων, υπεραξιών κ.λπ.).

06 Απριλίου 2016

Είναι η εφαρμογή, ανόητε

Posted in euro2day.gr

Για να πάει η χώρα μπροστά, χρειάζεται ένα νέο φορολογικό πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ακολουθεί την πρέπουσα αναπτυξιακή πολιτική, αλλά μάλλον δείχνει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχα δημοσιεύσει στο Euro2day.gr (14 Οκτωβρίου) άρθρο με τίτλο «διπλή φορολογική πολιτική με άξονα την ανάπτυξη».

Στόχος μου ήταν να προτρέψω την κυβέρνηση στην άσκηση μιας συνολικής πολιτικής που θα προσέλκυε επενδύσεις, θα μείωνε την ανεργία και θα έφερνεμεγάλα οικονομικά οφέλη στη χώρα. Είχα αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά πως με μια κατάλληλη φορολογική πολιτική, η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει σημαντικά πράγματα σε μέτωπα όπως, ενδεικτικά μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

21 Μαρτίου 2016

Να αλλάξει τώρα η παράλογη Οδηγία για τις ΑΕΠΕΥ

Posted in euro2day.gr

Ο πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής ζητά την αλλαγή του περιεχομένου της Κοινοτικής Οδηγίας που εξισώνει τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες με τις πολυεθνικές τράπεζες και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ακόμη και της ΕΒΑ.

Την αλλαγή του περιεχομένου της Κοινοτικής Οδηγίας που αναφέρεται στην κεφαλαιακή επάρκεια των ΑΕΠΕΥ ζητούν ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς τη θεωρούν άδικη και αντιαναπτυξιακή.

14 Οκτωβρίου 2015

Διπλή φορολογική πολιτική με άξονα την ανάπτυξη

Posted in euro2day.gr

Διεθνώς υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αλλά ανάπτυξη χωρίς κατάλληλη φορολογική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει. Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κράτη.

Όλοι συμφωνούν πως σε μια οικονομία που μαστίζεται από τόσο υψηλό -και μη διατηρήσιμο μακροχρόνια- ποσοστό εργασίας, επείγει να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι ουσιαστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε, αν προηγουμένως δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δεν προχωρήσουμε στις κατάλληλες αλλαγές στο φορολογικό μας πλαίσιο.

Η ανάπτυξη χωρίς κατάλληλη φορολογική πολιτική θα καθυστερήσει, ή δεν θα έρθει ποτέ.

10 Σεπτεμβρίου 2015

Κυβέρνηση συνεργασίας αλλά με τους... ειδικούς

Posted in euro2day.gr

«Νέο και άπειρο έως... άσχετο» δεν γίνεται, όταν μιλάμε για υπουργούς που καλούνται να διαχειριστούν εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο. Απαραίτητη η κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί πρέπει να αποτελείται από τους... πετυχημένους ειδικούς.

Πιστεύω ότι μόνο κυβερνήσεις πλατιάς συνεργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Γιατί;

25 Αυγούστου 2015

Οι τράπεζες χρειάζονται «δίκαιες» λύσεις

Posted in euro2day.gr

Γιατί οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι τραπεζών πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση. Τυχόν νέο πλήγμα για τους μετόχους τους θα τραυματίσει βαρύτατα το ΧΑ. Οι ευθύνες της τρόικας και της ΕΚΤ.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι πρέπει να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και άλλωστε η σχετική πολιτική βούληση εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του.

Πεποίθησή μου ωστόσο είναι πως πέρα από τους καταθέτες, απαραίτητο είναι να προστατευθούν τόσο οι ομολογιούχοι των τραπεζών, όσο και οι μέτοχοί τους.Και αυτό για τους παρακάτω λόγους:

23 Ιουλίου 2015

Η επιλογή της bad bank και τα συμφέροντα των μετόχων

Posted in euro2day.gr

Το κόστος των κυβερνητικών επιλογών είναι δυσβάσταχτο, ωστόσο οποιοδήποτε νέο πλήγμα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών θα έθετε σε δοκιμασία την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του ΧΑ. Ενδιαφέρουσα η επιλογή της bad bank.

Η νέα νομοθεσία για το τραπεζικό σύστημα που θα ψηφιστεί με βάση τη διαδικασία της Κοινοτικής Οδηγίας για το «bail in» αναμένεται να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να καλύψουν το κεφαλαιακό τους άνοιγμα από ιδιώτες μετόχους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν οι σημερινοί τους μέτοχοι μέσα από τη διαδικασία της διάχυσης των τίτλων τους (μείωση του ποσοστού που θα κατέχουν στην τράπεζα).

15 Ιουλίου 2015

Τρία σημεία που θα κρίνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας

Posted in euro2day.gr

Ο Αλ. Μωραιτάκης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι η «πολιτική σταθεροποίηση» σήμερα τίθεται ως πρώτη προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση. Yπογραμμίζει ότι τελικά ο πρωθυπουργός κράτησε υπεύθυνη στάση.

Eπιστολή στον Αλ. Τσίπρα απέστειλε ο κ. Αλ. Μωραιτάκης.

Σε αυτή ο κ. Μωραιτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τονίζει μεταξύ άλλων «πως η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που θα ήταν πολύ σημαντικό με δημόσια τοποθέτησή να δηλώσετε από τώρα το χρόνο διενέργειας των επόμενων εκλογών, στο πέρας της τετραετίας, καλώντας επιπλέον και τα κόμματα της υπεύθυνης αντιπολίτευσης να στηρίξουν με την ψήφο τους τα νομοσχέδια των μεταρρυθμίσεων που θα έρθουν, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

Η «πολιτική σταθεροποίηση» σήμερα τίθεται ως πρώτη προϋπόθεση για την οικονομική σταθεροποίηση, σημειώνει ο κ. Μωραιτάκης.

<<  1 2 3 [45 6  >>  

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Δραγατσανίου 6, 6ος όροφος γραφείο 29, 10559 Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.:  +30 210 3350559
Email:  [email protected]
Web:  www.moraitakisalexandros.gr