25 Σεπτεμβρίου 2018

Ο νόμος Κατρούγκαλου και οι συντάξεις χηρείας

Posted in skai.gr

Η μείωση των συντάξεων από 1ης Ιουανουαρίου 2019 έφτασε να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και απειλών για πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, η μείωση των συντάξεων αποτελεί νόμο του κράτους, με αριθμό 4387/2016 και έχει ήδη ποσοτικοποιηθεί, αφού έχει ήδη υπολογιστεί ότι θα αποφέρει στο κράτος 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ.

Τι προβλέπει ο Ν. 4387/16 - γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου- για τις συντάξεις

Ο Ν. 4387/2016 προβλέπει μεταξύ άλλων: 

-την πλήρη εξίσωση των σημερινών συνταξιούχων με τους νέους συνταξιούχους
-με την πλήρη εφαρμογή του θα δίνει συντάξεις μειωμένες κατά 20% - 40% σε σχέση με εκείνες του 2014
-με τα άρθρα 14 και 33 όπως τροποποιήθηκαν με τον ν. 4472/2017 προβλέπεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς έως 18% από 1/1/2019. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτουν ότι η προσωπική διαφορά φθάνει έως το 30% για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ οι απώλειες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες περικοπές δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας, με το νόμο Κατρούγκαλου ένα μεγάλο ποσοστό αυτών για πρώτη φορά καταργείται τελείως. Ενώ για την πρώτη τριετία η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτου ηλικίας, αν στη λήξη της τριετίας ο δικαιούχος δεν έχει κλείσει τα 55, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. 

-Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή αίτησης, τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά την τριετία. 
-Αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%. 
-Αν το 55ο και άνω έτος του δικαιούχου συμπληρώνεται στη λήξη της τριετίας, τότε η σύνταξη αναστέλλεται, αλλά επαναχορηγείται στο 67ο έτος.
-Τα δικαιοδόχα τέκνα λαμβάνουν ποσοστό από τη σύνταξη του θανόντος στα 18 ή ως τα 24 εφόσον σπουδάζουν. 
-Εάν η σύζυγος κλείνει τα 55 -ως την ενηλικίωση των παιδιών που παίρνουν μερίδιο από τη σύνταξη του πατέρα τους ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζουν- τότε η σύνταξη καταβάλλεται (μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή τη συμπλήρωση του 24ου έτους) και έκτοτε αναστέλλεται για να επαναχορηγηθεί στα 67.

 


Το δεύτερο «κλειδί» που καθορίζει το ποσό της σύνταξης είναι ο επανυπολογισμός

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουμε στο κατώφλι του 2019, οπότε και αναμένεται να ισχύσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων, λαμβάνει ήδη χώρα μια παρανομία, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που αφορά χήρους, χήρες και ανήλικα τέκνα. Όπως πρόσφατα αποκάλυψε, «παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα». 

Με απλά λόγια, η μείωση κατά 50% της κύριας σύνταξης, για να μετατραπεί σε σύνταξη χηρείας, δεν έγινε στο αρχικό ποσό της σύνταξης του θανόντα, αλλά στο επανυπολογισμένο ποσό, με τρόπο παράνομο, όπως αναφέρουν. Ένα παράδειγμα μας μεταφέρει στην νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέες χήρες. 

Τι ίσχυε με βάση τον παλιό νόμο:

Χήρα της ο οποίας ο σύζυγος λάμβανε σύνταξη 995,13 ευρώ, με βάση τον παλιό νόμο θα λάμβανε το 70% (696,59 ευρώ) από την οποία αφαιρούνταν και ποσοστό 4% προς ΕΟΠΠΥ. Έτσι το τελικό ποσοστό σύνταξης χηρείας διαμορφωνόταν στα 668,73 ευρω καθαρά.

Τι ισχύει μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου:

Η ίδια σύνταξη ύψους 995,13 ευρώ με βάση την εγκύκλιο του Ν. 4387/2016 επανυπολογίζεται στα 784,82 ευρώ (με μείωση 210,31 ευρώ). Από το ποσό αυτό λαμβάνει το 50% και όχι το 70% που ίσχυε παλαιότερα, φτάνοντας τα 392,41 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η εισφορά στον ΕΟΠΥΥ στο 6% (από 4%) που ίσχυε, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό της σύνταξης να φτάνει στα 368,87, που σημαίνει ότι συνολικά μειώνεται κατά 44% σε σχέση με το παρελθόν.

Το παράδοξο

Τον αμφιλεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου τον αντιμάχεται σύσσωμη η αντιπολίτευση, με την ΝΔ μάλιστα, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, να εξαγγέλλει από το βήμα της ΔΕΘ κατάργηση του, αφού όχι μόνο μειώνει συντάξεις, αλλά παράλληλα τιμωρεί την δημιουργικότητα και την εργασία. 
Το παράδοξο όμως, είναι ότι δεν τον αντιμάχεται μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τη μη εφαρμογή της μειώσης των συντάξεων από 1/1/2019, παρά το γεγονός ότι την οποία ψήφισε το 2016.

Σε περίπτωση όμως, που οι θεσμοί συμφωνήσουν και η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων, αυτό θα αποτελεί μια κατάφορη αδικία για τις ήδη επανυπολογισμένες συντάξεις χηρείας, εάν δεν γίνει διόρθωση. 

Τι θα πράξει λοιπόν η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη προχωρήσει στον επανυπολογισμό και τη περικοπή 200.000 περίπου συντάξεων χηρείας; 

Για την ώρα, οι εισφορές μιας ζωής, για κάποιους χάνονται για πάντα. Γυναίκες που έχασαν το σύζυγο τους, μητέρες ανήλικων παιδιών, ανεπάγγελτες νοικοκυρές αντιμετωπίζουν σήμερα θέμα επιβίωσης. Αναζητούν λύση για την επόμενη ημέρα και βγαίνουν στους δρόμους ως ύστατη προσπάθεια να εισακουσθούν. Θα εισακουσθούν; Πρέπει να εισακουσθούν. Γιατί διαφορετικά θα φτάσουμε στην απόλυτη απαξίωση των απόμαχων της δουλειάς, της χήρας νοικοκυράς αλλά και των ανηλίκων τέκνων τους. 

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης - Τέως Βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Οικονομολόγος

Πηγή: skai.gr

Επικοινωνία

Διεύθυνση:

Δραγατσανίου 6, 6ος όροφος γραφείο 29, 10559 Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.:  +30 210 3350559
Email:  [email protected]
Web:  www.moraitakisalexandros.gr